## 12th Australasian Cleft Lip & Palate Association Conference 2018

# Friday 4th May

## Registration (from 7:15am)

Welcome - Dr David Gillett (8:00am)

## **Session 1: Keynote Presentations**

Chair Dr John Winters

Mr Brian Sommerlad The evolution of a technique for cleft palate repair (40 mins 8:05-8:45)

Professor Richard Widmer Linking multiple disciplines of cleft and importance of paediatric dentistry (30 mins 8:45-9:15)

Dr Albert Tan: The roar of the dinosaur: A History of Alveolar Bonegrafting (30 mins 9:15 - 9:45)

Q&A Panel (20 mins 9:45 - 10:05)

Morning Tea (25 mins 10:05 - 10:30)

## Sesson 2: 22q deletion and other syndromes.

Chair: Mr David Gillett

Ms Maria Kamper A parent's perspective (15 mins 10:30 - 10:45)

Dr Francis Smith A personal journey with Treacher Collins Syndrome (15 mins 10:45 - 11:00)

Mr Brian Sommerlad Management of VPI in 22q11.2DS (20 mins 11:00 - 11:20)

David Fitzsimons Velopharyngeal insufficiency in Neurofibromatosis Type I (NF1) (20 mins 11:20 - 11:40)

Dr Tony Roscioli Genetics of clefting (20 mins 11:40-12:00)

Q&A panel (15 mins 12:00 - 12:15)

Lunch (50 mins 12:15-1:05)

## **Session 3: Multidisciplinary Team**

Chair: Dr David Fitzsimons

Professor Clare Collins Childhood obesity - are we now feeding them to death?(30mins 1:10-1:40)

Dr Wendy Nicholls Psychosocial impact of cleft in Western Australia (15 mins 1:40 - 1:55)

Dr Linda Campbell Anxiety: When things get too big (30 mins 1:55 - 2:25)

A/Professor John Winters A perverse economic driver (20mins 2:25-2:45)

Dr Hayley Herbert Paediatric airway and other ENT issues in the child with a cleft (30mins 2:45-3:15)

Scientific Papers (10mins 3:15-3:25)

Traci Flynn An update from Sweden on middle ear status in children with cleft (10 mins 3:415-3:25)

Q&A Panel (15mins 3:25-3:40)

## Afternoon tea (30mins 3:40-4:05)

### Session 4: Management & Transition of Care Workshop

Chair: Dr Wendy Nicholls

Professor Brenda Louw and Professor Linda Vallino Transition of care for the young adult with cleft palate (40mins 4:05 - 4:45)

Q&A session (15min 4:45 – 5:00)

Day 1 Close

## Meet the Speakers Session (45mins 5:10 - 5:55)

Note: no payment required- this session has been sponsored by ACLAPA for delegates

Welcome Reception Doltone House with special guest speaker 7:00 PM to 9:30 PM

Note: no payment required – this event has been sponsored by OraMetrix Suresmile for delegates.

## **Saturday 5th May**

Breakfast Meeting Dr John Phillips and Professor Chris Forrest

Robotics and digitally assisted cleft surgery (45mins 7:00 - 7:45)

Please note: payment and ticket is **required** for this session

Welcome - Dr Wendy Nicholls (7:55)

Session 5: Keynote Presentation / PRS

Chair: Professor Andrew Heggie

A/Professor Robert Mann Buccal flap approach - a change in philosophy (40mins 8:00-8:40)

Dr Chris Forrest Current thoughts and outcome of 2017 Consensus Meeting (20mins 8:40-9:00)

Mr Simon van Eeden Report On Pierre Robin Sequence (PRS) In a centralised network in the United Kingdom: Incidence, outcome and development of appropriate management algorithms. (10 mins 09:00-09:10)

Dr Bruce Whitehead Sleep disordered breathing (SDB) in children with Pierre Robin Sequence (PRS) (20mins 9:10-9:30)

A/Professor Robert Mann Tongue lip adhesion - suspension for babies with PRS (15mins 9:30 - 9:45)

A/Professor Jocelyn Shand Paediatric Mandibular Distraction for the management of upper airway obstruction (20mins 9:45-10:05)

Q&A Panel (15mins 10:05-10:20)

Morning Tea (25 mins 10:20 - 10:45)

Session 6: VPI / Cleft Orthognathic Surgery

Chair: Dr Guy Watts

Dr John Phillips Cleft orthognathic surgery at Sick Kids (20mins 10:45 - 11:05)

Professor Andrew Heggie Cleft orthognathic surgery at Royal Melbourne Children's Hospital (20mins 11:05-11:25)

Dr Chris Wholley Holistic approach to cleft orthognathic surgery (20mins 11:25 - 11:45)

Professor Brian Sommerlad Surgery for VPI with less airway obstruction (15mins 11:45 - 12:00)

Mr Chris Lewis 10 year speech results of UK patients from rationalised cleft care (20mins 12:00-12:20)

Scientific Papers (15mins 12:20-12:46)

Dr Joseph A Napoli Buccal flap revision palatoplasty: A perceptual, acoustic, and aerodynamic assessment of speech outcomes (8 mins 12:20-12:28)

Dr Hossein Abdali. The use of dermal fat graft in posterior pharyngeal wall for VPI management (8mins 12:28-12:36)

Q&A Panel (10mins 12:36-12:46)

Lunch (45mins 12:50-1:35)

ACLAPA AGM (20mins 1:35-1:55)

**Session 7: Surgery** 

Chair: Stuart Bade

Professor Robert Mann Staged lip repair (15mins 2:00-2:15)

Professor Brian Sommerlad Management of bilateral clefts without PSO or NAM (10mins 2:15-2:25)

Scientific Papers (20mins 2:30-4:00)

Dr Linda Monshizadeh Factors influencing relapse in LeFort 1 surgery in the cleft population (8mins 2:30-2:38)

Mr Peter Hodgkinson Actifuse<sup>tm</sup> onlay graft for pyriform augmentation in cleft patients. (8mins 2:39 -2:47)

Dr Carly Fox Aesthetic outcomes in unilateral cleft lip: Comparison of modified Millard versus Fisher repair (8mins 2:48-2:56)

Dr Hossein Abdali The use of Acellular dermal matrix in primary palatoplasty with intravelar veloplasty technique. (8mins 2:57-3:05)

Dr Carly Fox Nasal septal flaps for palatal fistula repair: Report of technique & case series (8mins 3:06-3:14)

Dr Linda Monshizadeh Surgical correction of severe mandibular hypoplasia in hemifacial microsomia at the Australian Craniofacial Unit. (8mins 3:15-3:23)

Daniel Roberts Using stem cells from extracted teeth (8mins 3:24-3:32)

Dr Akule Dunlap Awasano: The incidence, care and treatment of patients with cleft in Port Moresby General Hospital (PNG). (8mins 3:32-3:40)

Dr Tun Tun Than: The incidence, care and treatment of patients with cleft in Yangon General Hospital and Mandalay General Hospital in Myanmar. (8mins 3:40-3:48)

Q&A Panel (10mins 3:48 - 4:00)

## Afternoon Tea (20mins 4:00-4:20)

#### **Session 8: Outcomes**

Chair: Dr Steven Singer

Mr Peter Hodgkinson / Mr Chris Lewis CSAG and rationalisation of UK and European cleft care (15mins 4:20 -4:35)

Mr Christopher Lewis A ten-year review of secondary speech surgery outcomes in a UK cleft lip & palate service – the Newcastle experience (8mins 4:35-4:43)

Scientific papers (30 mins 4:44 - 5:34)

Louise Ayrey Completion of data collection: Cleft lip and palate outcomes study New Zealand (8mins 4:44-4:52)

Dr Peter V Fowler Findings of primary surgical outcomes as assessed by dental arch relationships of children with bilateral cleft lip and palate in New Zealand. (8mins 4:52-5:00)

A/Professor John MD Thompson Findings of primary surgical outcomes as assessed by dental arch relationships of children with unilateral cleft lip and palate in New Zealand. (8mins 5:00-5:08)

Dr Pierre Keribin: An audit of secondary alveolar bone graft outcomes using a standardised protocol for patients with cleft lip and palate (CLP) at Princess Margaret Hospital, Perth. (8mins 5:09-5:17)

Dr Nadiah Lotfy Review of cephalometric measures in a cohort of non-syndromic cleft patients treated with orthognathic surgery. (8mins 5:18-5:26)

Dr Ranjit Kunchur A correlation between arch form changes from birth to palate repair and growth until nine years of age in a series of patients with complete unilateral cleft lip and palate (8mins 5:26-5:34)

Q&A session (10mins 5:34-5:45)

ANZCleft Meeting (20mins 5:50 - 6:10)

Day 2 Close

Conference Dinner and trivia night Doltone House 7:00 PM to 10:30 PM

Note: payment required for this event. This event is partially sponsored by ACLAPA.

## **Sunday 6th May**

Welcome - Dr Wendy Nicholls (8:00am)

**Session 9: Speech** 

Chair: Maeve Morrisson

Breakfast Meeting Professor Linda Vallino and Professor Brenda Louw (8:05 - 8:45)

Changing perspectives on the outcomes of children with Cleft Lip and Palate: Application of the ICF-CY.

Redefining Articulation Errors Associated with Cleft Palate.

A light breakfast has been sponsored by Throat Scope - no payment required

Q&A (10mins 8:45-8:55)

Scientific papers (30 mins 8:55 - 9:29)

Stephanie van Eeden Speech outcomes from 100 ten-year-olds treated in a centralised cleft service (8mins 8:55-9:03)

Leah Hanley Speech intervention for preschoolers with cleft palate using principles of motor learning. (8mins 9:04-9:12)

Antonia Chacon Australian children with cleft palate achieve age-appropriate speech by 5-years-of-age. (8mins 9:12-9:20)

Jessica O. Boyce. Receptive and expressive language characteristics of school aged children with non-syndromic cleft lip and/or palate. (8mins 9:21-9:29)

Q&A (10mins 9:30-9:40)

### Session 10: Nursing and Burden of Care

Chair: Dr Wendy Nicholls

Megan Sanders The role of the CNS in Auckland Cleft Service (20mins 9:40-9:50)

Scientific papers (30 mins 9:50 - 10:20)

Hayley Benbow The role of the clinical nurse specialist/consultant within the cleft lip and palate team, (8mins 9:50-9:58)

Hayley Benbow. A retrospective 4 year review of growth of consecutive cleft lip and palate (CLP) patients at Princess Margaret Hospital. (8mins 10:08-10:16)

Megan Sanders The role of cleft CNS education in preventing late diagnosis of cleft palate in newborns. (8mins 9:59-10:07)

Q&A Panel (10mins 10:20-10:30)

Close of conference - please remain for Morning Tea (30mins 10:30 - 11:00)